Lepa-i-pametna-lifestyle-blog-za-lepe-i-pametne-dame

Zašto frižider zuji?

servis-frizidera-beograd

Živite u garsonjeri i samim tim spavate u istoj prostoriji gde je frižider?! Do sada ste živeli u kući u kojoj je kuhinja odvojena, pa niste slušali buku koju proizvodi frižider. Poznata Vam je ova situacija?! Meni jeste, baš iz razloga što sam i sama, po preseljenju u stan, bila prinuđena da u pola noći pretražujem kako da rešim problem buke frižidera, odlučila sam da Vam napišem malo uputstvo kako da isti rešite i u čemu sve može da bude ,,kvar“.

 

majstor-za-frizidere-beograd
servis-frizidera-zamrzivaca-beograd

 

Whirlpool frižider zuji

Trenutno imam kombinovani no frost frižider, marke Whirlpool. Trebalo bi da ima nizak stepen buke. Uključuje se na svakih pola sata i radi oko 15ak minuta. Prvo se čuje zujenje, a nakon 15ak minuta aktivnog rada nešto kao proticanje i šuštanje vode.

Ta buka naročito iritira tokom noći dok spavam, vrlo često ume da me probudi, posebno dok se koliko- toliko nisam adaptirala na buku koju frižider proizvodi. U svakom slučaju glasno zujanje frižidera stvara nelagodu.

 

dopuna-freona-frizider-servis
servis-popravka-frizidera-beograd-povoljne-cene

 

Zašto frižider zuji/pucketa?

Odmah se postavlja pitanje zašto frižider glasno zuji?! Da li je apsolutno nov i ima li garanciju?! Imajte na umu da samo neispravan frižider ne proizvodi nikakve zvukove.

Pre svega bi trebalo da utvrdite koji je razlog buke.

Uglavnom je kompresor izvor buke iz frižidera. Ako je frižider opremljen sa 2 kompresora, svaki od kompresora će raditi u različito vreme, tako da je nivo buke duplo veći. Međutim, stepen buke kompresora je prilično podnošljiv, samo se treba adaptirati. Kompresor je opremljen električnim motorom koji pokreće mehaničku pumpu, i iz tog razloga emituje buku. Koliko često se kompresor aktivira zavisi od: podešene temperature, učestalosti otvaranja/zatvaranja vrata, ambijentalne temperature, ventilacije oko proizvoda, pogledajte uputstvo za upotrebu proizvoda, unošenja tople hrane u frižider i količine hrane u frižideru.

Vrlo je moguće da frižider stvara veliku buku i bruji, jer je postavljen blizu zida ili nameštaja. Dakle, važno je da je frižider ispravno instaliran, kako ne bi došlo do vibracija zbog obližnjih predmeta. Za normalno funkcionisanje neophodno je ostaviti prostor od oko 15ak cm do zida.

Ako je frižider glasno zuji i prisutan je zvuk zveckanja posuđa, možda objašnjenje leži u staklenim posudama i šerpama sa metalnim poklopcima u frižideru. Rasporedite sve to pravilno po policama.

Jedna od opcija da bar delimično rešite problem zujanja frižidera je da ubacite nov termostat i podesite ga tako da se pali što ređe.

 

servis-popravka-frizidera-beograd
freon-za-frizider-cena

 

Zašto frižider glasno zuji: uzroci kvara

Neispravni amortizeri kompresora mogu da budu glavni ,,proizvođači” buke. Ako nisu čvrsto fiksirani, frižider će zveckati i ,,odskakivati” stvarajuči vibracije. Problem ćete rešiti tako što ćete zameniti neispravne amortizere kompresora.

Freon: Frižider koji koristi freon može da počne da proizvodi glasnu buku  zbog plina u cevima. Na Vašu žalost, ovo je normalna pojava i moraćete da se naviknete na brujanje frižidera. Ovi zvukovi nastaju usled cirkulacije freona u sistemu. Freon prelazi iz gasovitog u tečno stanje i obrnuto. Ovakav zvuk je uobičajen za nove proizvode.

Nema leda: Komore No Frost frižidera mogu proizvoditi buku koja nastaje okretanjem ugrađenog ventilator. Ako frižider iznenada počne jako da bruji tokom rada, razlog je led koji je smrznut u blizini lopatica ventilator. Rešenje je da potpuno odmrznete frižider, što će trajati najmanje 10 sati.

No frost frižideri sadrže i rashladne motore koji distribuiraju hladan vazduh unutar uređaja, pa stoga ovi ventilatori emituju izvestan nivo buke. Ovo je uobičajena pojava kod frižidera sa funkcijom zamrzavanja.

No frost frižideri takođe sadrže grejač za odmrzavanje sistema, pa možete da čujete krckanje ili pucketanje kada se on aktivira. To je uobičajena pojava kod ovog tipa frižidera.

Svaki put kada se kompresor pokrene ili isključi čuje se kliktanje.

Kada freon cirkuliše sistemom cevi kojima je frižider opremljen blago vibriraju. Cevi uvek treba da su „slobodne“,a frižider treba da je uvek u uspravnom položaju. Police, kutije i drugi unutrašnji odeljci u frižideru takođe mogu blago da vibriraju dok je frižider uključen.

Pokušajte da otkrijete izvor zvuka: pomerite frižider unapred i uverite se da cevi ne dodiruju i da nisu u kontaktu sa zidom; Da li se frižider oslanja na neki predmet?; Pokušajte da podesite stopice; Rasporedite hranu na police; Proverite da li staklene flaše ili tegle vibriraju na policama.

Nov frižider stvara buku

Prvo što Vam pada na pamet u ovakvim situacijama je da zamenite frižider nekim tišim, gotovo nečujnim, pa Vas treba preporuka marke i modela frižidera. Pored toga što je važno da frižider bude nečujan, i cenovni rang Vam je bitna stavka. Da li frižidere uopšte i reklamiraju prema nivou buke?!

Prema nekim standardima dopušteni nivo buke frižidera je 55dB, kod proizvođača većine najnovijih serija to je oko 40dB, što možete proveriti u uputstvu za upotrebu. Prilikom odabira modela frižidera, obratite pažnju na nalepnicu na prednjoj strani uređaja, gde piše klasa potrošnje energije, glasnoća svake komore i očitavanje buke.

Pre kupovne novog frižidera proverite pre uključivanja da cevi kompresora ne dođu u kontakt.

Nabavili ste nov frižider, koji bi trebalo da bude tih, a i dalje se dešava da začujete jako brujanje?

Savet je da ostavite frižider da malo odstoji, pre nego što ga uključite u struju. Da bi frižider normalno funkcionisao potrebno je oko nedelju dana, tako da pustite da se malo zamrzne.

Da li ste primetili zujanje frižidera tek na početku rada kompresora?! To je normalno, jer pokretanjem motor zahteva veliku startnu struju, zbog čega se čuje kratko pucketanje frižidera.

 

servis-frizidera-majstor-beograd
servis-frizidera-majstor-beograd

Frižider se ne isključuje- zašto se to dešava i šta učiniti?

Ako je majstor već proverio frižider u vezi sa bukom i nije mogao da indentifikuje bilo kakav kvar, možete biti sigurni da je Vaš uređaj ispravan. Neki su zvukovi normalna pojava kada je frižider priključen: grgotanje, formiranje mehurića, žuborenje ili kapanje, zvuk protoka vazduha, krckanje/pucketanje, kliktanje, vibracije, kompresor ,,zuji“ i ne nagoveštavaju na opasnost.

Ukoliko niste uspeli da rešite problem buke koju frižider stvara, kontaktirajte majstora za frižidere, jer je verovatno u pitanju ozbiljan kvar kompresora. Ako je Vaš frižider ranije ispravno radio i nije bilo zvukova zujanja, zveckanja i pucketanja, to ukazuje na kvar. Jednostavno Vam daje signal da nešto nije kako treba.

Prilikom kupovine frižidera proučite tehnička svojstva frižidera, kako biste izbegli buku.

Kakva su Vaša iskustva, da li ste imali slične situacije i probleme sa frižiderima? Koji model frižidera imate i kako se pokazao u praksi? Da li poznajete nekog majsora za frižidere (servis/ popravka) kojeg biste preporučili? Pišite nam u komentarima, kako bismo pomogli onima kojima je takva vrsta usluga potrebna.

 

Podelite objavu:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

5 odgovora

 1. Imam kombinovai frizider.Zamrzivač (tri fijoke)je prestao da zamrzava.Majstor je dopunio freon i sad zamrzava,ali sad prilično zuji.Kompresor je zamenjen pre 7-8 g.i bio je potpuno tih.
  U čemu je problem ?
  Hvala unapred!

  1. Poštovana Veselinka,
   mi smo pisali članak na osnovu naših ličnih iskustava, nismo imali takvo iskustvo pa ne možemo da damo konkretan komentar na ovu temu.
   Nadamo se da će neki serviser da vidi komentar pa možda i da neki konkretan odgovor.
   Srdačan pozdrav,
   Tim stranice Lepa i pametna.

 2. Isti problem imam kao gore navedeno. Jako zuji, bruji ventilator, pretače, pucketa. Najviše ga čujem noću.
  Novi frižider star 6 mjeseci Samsung „no frost“ RB34T671FSA/EF, zvuk 35dB. Žalila sam se i došao je
  serviser koji je obložio motor ljepljivim gumenih flekicama i rekao da će biti o.k. No međutim ništa od toga .
  Ne žele više čuti o kvaru već da je to normalno neka stavim stiropor , ali on se onda više grije.
  Neznam šta da uradim, ali nikome nebi preporučila ovaj frižider.

 3. Kupili smo nov frizider marke whirlpool (total frost). Svaki put kod otvaranja i zatvaranja Vrata cuje se zvuk u trajanju od 3 sekunde, ali se taj zvuk povremeno cuje bez otvaranja vrata. Inače model ima oznaku i 6sense pa ne znam da li je to mogući uzrok.

  1. Poštovani, prema trenutno dostupnim informacijama verovatno je u pitanju sistem koji obaveštava da vrata nisu zatvorena. To može da se reši na dva načina.

   1. Da se prekidač koji ne uradi svoju funkciju popravi/zameni
   *proverava se tako što kada su vrata zatvorena pokušate da gumu sa strane pomerite toliko da vidite da li je svetlo u frižideru uključeno
   2. Isključite zvukove alarma
   *ako je sve ispravno a smeta vam zvuk onda možete da isključite sve zvukove pritiskom krajnjeg levog i krajnjeg desnog tastera u trajanju 3sec.

   NAPOMENA: Ovo su saveti koje smo pronašli na internetu. Objavljujemo ih u dobroj nameri i sa željom da budemo od pomoći. MI NISMO MAJSTORI. Ne možemo da garantujemo za ideje koje smo vam dali i sve što radite radite na sopstvenu odgovornost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social Media

Najnovije na blogu

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Bez spama, šaljemo samo najinteresantnije objave.

Kategorije

Na temu

Povezane objave

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Šaljemo obaveštenja o novim objavama

Magazin O Vama

Kontakt informacije

Redovno pratimo i odgovaramo na komentare.
Ukoliko imate neko pitanje koje nije za javno postavljanje ili za komentare, pišite nam na mail ili putem kontakt forme.

Find Us Here:

Pošaljite nam poruku