Lepa-i-pametna-lifestyle-blog-za-lepe-i-pametne-dame

Kako očistiti mašinu za veš?

kako-ocistiti-masinu-ves

Primetili ste dah ustajalog i neprijatnog mirisa odeće ili bubnja mašine za pranje veša?! Verovatno je za to ,,kriva“ prljava veš mašina. 

Nije reč samo o mirisu. Ostaci praška za veš, omekšivača i kamenca zalepljeni na dozatoru, gumi na vratima ili bubnju veš mašine mogu se skupljati na odeći ostavljajući tragove i fleke.

Ako ne znate kako da očistite mašinu za pranje veša, verovatno ne dobijate veš svežim koliko god možete.

Mašina za veš je dizajnirana da pere Vašu odeću, ukoliko je ne čistite redovno, kako može pravilno da obavlja svoj posao?! U tom slučaju će sve bakterije i klice da se zadrže na Vašem vešu u procesu pranja, tako da možete reći zbogom onom predivnom, svežem mirisu čistog veša.

Ako do sada niste čistili mašinu za pranje veša, krajnje je vreme da je dobro očistite. 

 

ciscenje-ves-masine-kamenac
saveti-odrzavanje-ves-masine

Pridržavajte se naših saveta za dezinfekciju mašine za pranje veša. Naš vodič za čišćenje mašine za pranje veša pokriva sve korake, od čišćenja bubnja do uklanjanja kamenca sa dozatora za prašak i omekšivač. 

Čišćenje Vaše mašine za pranje veša zaista je jednostavno, čak i ako ste je neko vreme zapostavili. Štaviše, puno sastojaka koji su Vam potrebni da bi Vaša veš mašina zablistala već bi moglo biti u Vašim kuhinjskim elementima: od sode bikarbone, sirćeta i još mnogo toga. Bez obzira da li želite da koristite sirće, prašak za pecivo postoji puno metoda za čišćenje na način koji Vama odgovara.

Isprobajte naše savete za lako čišćenje veš mašine!

Kako očistiti mašinu za pranje veša?!

Da, čak se i mašine za pranje veša zaprljaju, pa je korisno znati kako čistiti mašine za pranje veša.

Možda mislite da čišćenje Vaše mašine za pranje – nešto što koristite za čišćenje drugih stvari – zvuči ironično i potpuno nepotrebno, ali znati kako očistiti veš mašinu je neverovatno važno. Bez obzira da li koristite najsigurnije deterdžente za veš ili potpuno prirodne proizvode, čak i najboljim mašinama za pranje i sušenje veša treba povremeno dubinsko čišćenje.

Bakterije sa odeće se skupljaju u veš mašini, kao i prašak za pranje veša i omekšivač, pa i kamenac, te je sve to periodično potrebno ukloniti da bi veš mašina bila najefikasnija.

Ako nikada ne čistite mašinu za pranje, ona je manje efikasna, a ponekad će se ostaci iz mašine preneti na odeću, ostavljajući miris ili mrlju masnog izgleda. Ostaci praška za veš i kamenac mogu se nakupljati u mašini za pranje veša i vremenom ćete primetiti da Vaša odeća ne deluje tako čisto kao nekada. 

To je upravo suprotno od onoga što se nadate da ćete postići kada odeću stavite u mašinu za pranje veša! Osim toga, ne želite da skratite životni vek mašine za pranje, što nije jeftina stvar za kupovinu. Srećom, nekoliko uobičajenih sastojaka za domaćinstvo neverovatno dobro funkcioniše za čišćenje Vaše mašine za pranje veša.

Da li znate kako pravilno i temeljno očistiti veš mašinu?

dezinfekcija-ciscenje-ves-masine
sirce-ciscenje-ves-masine

Domaći recept: soda bikarbona i alkoholno sirće

Vaša stara veš mašina još uvek radi, ali ne pere više dobro kao ranije?! Neophodno joj je samo dubinsko čišćenje od nečistoća i kamenca, za šta su efikasni soda bikarbona i sirće- bolji od kupovnih sredstava.

Da bi Vaša mašina bila detaljno očišćena i da bi Vam tek opran veš mirisao, upotrebite domaće sredstvo za čišćenje: sodu bikarbonu i alkoholno sirće.

Najviše bakterija, gljivica i plesni se nakupi u dozer za prašak i omekšivač, tako da je najbolje početi upravo odatle. Skinite posudu za prašak i omekšivač, potopite je u mlaku vodu sa sirćetom i sodom bikarbonom, nakon toga je detaljno istrljajte četkicom. U dozer za prašak sipajte sodu bikarbonu, a u posudu za omekšivač sirće. Sodu bikarbonu i sirće sipajte i u bubanj, uključite praznu mašinu na iskuvavanje od 90 stepeni, da biste eliminisali neprijatne mirise, ostatke praška i omekšivača, nečistoće, bakterije, gljivice. Sirće je efikasno u dezinfekciji Vaše veš mašine, a i u borbi protiv vodenog kamenca.

Nakon programa sirćetom, sodu bikarbonu (400g) rastvorite u 4l tople vode i sipajte u bubanj, veš mašinu opet uključite na program sa najvišom temperaturom i ispiranjem 2x. Preporuka je da program pranja bude što duži, kako bi čišćenje veš mašine bilo temeljnije.

Posle svakog pranja je bitno da mašinu ostavite da miruje onoliko dugo koliko je radila. Vrata mašine obavezno ostavite otvorena da bi se u celosti osušila unutrušnjost, kako biste sprečili pojavu neprijatnih mirisa.

Za češće čišćenje veš mašine, možete da koristite program brzog pranja sa tabletom za pranje veš mašine.

Guma na vratima mašine zadržava ostatke vode, tako da je preporučljivo da svaki put kad mašina završi sa pranjem pokupite vodu koja se nakupila u gumi da se buđ, prljavština i bakterije ne bi zadržavali. Za čišćenje gume na vratima koristite sirće, sodu bikarbonu i asepsol.

Za eliminisanje neprijatnih mirisa sipajte pored sode bikarbore, sirćeta u mašinu i ulje od čajevca ili karanfilića. Mašina će mirisati na sveže, a veš će blistati.

 

ciscenje-ves-masine-od-kamenca
zamena-amortizera-ves-masina

Koliko često je potrebno čistiti veš mašinu?!

Mašinu za veš je potrebno s vremena na vreme očistiti kako bi mogla dobro da ,,obavlja“ svoj posao.

Mašinu za pranje veša bi trebalo dubinski čistiti jednom mesečno i preduzimati određene korake nakon svakog  pranja veša kako biste je održali svežom i čistom.

Većina smatra da detardženti održavaju mašinu za veš čistom i da nema potrebe za njenim dodatnim čišćenjem. Čisti se svaki put kad operete odeću, zar ne?! Pogrešno. Ako malo razmislite, Vašu mašinu za pranje veša neprestano bombarduju komadići vlakana i drugih organskih materijala koji se mogu zakačiti. Takođe, vlažno- toplo okruženje u Vašoj mašini savršeno je leglo za razvoj plesni i bakterija, posebno u teško dostupnim područjima, koja se možda nikada neće potpuno osušiti. Treće, mogu se nakupiti deterdženti i tvrda voda, što može začepiti mehanizme. 

Jako je bitno da se očiste i filteri, jer se u njima skuplja nečistoća, preporuka je da to uradite i pre i posle čišćenja mašine. Ovakav postupak čišćenja praktikujte jednom godišnje.

Zaključak

Redovno čistite i održavajte svoju veš mašinu kako bi što duže trajala i bolje prala. Inače, da li ste znali da svi previše često peremo veš? Kakva su Vaša iskustva? Kako Vi čistite i održavate svoju veš mašinu?! Koji model veš mašine koristite? Pišite nam u komentarima!

 


		

Podelite objavu:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social Media

Najnovije na blogu

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Bez spama, šaljemo samo najinteresantnije objave.

Kategorije

Na temu

Povezane objave

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Šaljemo obaveštenja o novim objavama

Magazin O Vama

Kontakt informacije

Redovno pratimo i odgovaramo na komentare.
Ukoliko imate neko pitanje koje nije za javno postavljanje ili za komentare, pišite nam na mail ili putem kontakt forme.

Find Us Here:

Pošaljite nam poruku