Lepa-i-pametna-lifestyle-blog-za-lepe-i-pametne-dame

Idealno vreme za trening

Idealno-vreme-za-trening-devojka-koja-trci

Proleće je idealno doba godine da počnete da trenirate i poboljšate formu. Bilo da ste početnik ili ste poslednjih meseci zanemarili vežbanje, vreme je da Vam ono pređe u rutinu i postane deo Vaših zadatih ciljeva.

Pre nego što ste napravili plan vežbanja, pitate se koje je to najbolje doba dana za trening?! Da li je najbolje vežbati ujutru ili je ipak preporuka večernji trening? Donosimo Vam savete koje je to najbolje vreme za trening.

Ne postoji univerzalni odgovor na zadatu temu, tj. preporuka koja će važiti za sve. Idealno vreme za trening je bilo kad, odnosno kad god Vama najviše odgovara.

Dobro zdravlje, lep izgled i osećaj samopouzdanja ćete postići samo uz redovnu fizičku aktivnost. Vežbanje bi trebalo da predstavlja zanimljivu i laganu aktivnost, a ne dosadnu i napornu.

 

Trening ujutru ili uveče

Trening mora da bude prilagođen potrebama i mogućnostima pojedinca, kao i da se pravilno obavlja uz poštovanje tačnog vremena vežbanja.

Uvek bi trebalo trenirati u isto vreme. Iz tog razloga svako bi trebalo da trening prilagodi i organizuje tempu života i svakodnevnim obavezama, da otkrije kada mu najviše odgovara da odradi trening i svoje treninge odrađuje tada.

Kako biste otkrili kada Vam najviše odgovara da vežbate, isprobajte i jutarnji i večernji trening.

Vrlo je bitno i to kako se osećate posle treninga – da li pucate od energije ili ste iscrpljeni i umorni.

Postavlja se pitanje i da li postoji doba dana kada će vežbanje biti najefikasnije.

I jutarnji i večernji trening imaju svoje prednosti i mane.

 

Idealno-vreme-za-jutarnji-trening

Jutarnji trening

Ranoranioci uglavnom praktikuju jutarnje vežbanje, oni odrade svoj trening pre odlaska na posao. Jutarnji trening pozitivno utiče na raspoloženje, kao i na nivo energije.

Osobe koje vežbaju ujutru su uglavnom fokusiranije i pre se drže zadatog plana vežbanja. Predani su, produktivni, posvećeni i češće vežbaju od onih koji koji trening ostavljaju za posle radnog dana.

Upravo u tome i jeste jedna od prednosti jutarnjeg treninga- istreniraćete ujutru i imati slobodan dan za preostale aktivnosti i obaveze, neće iskrsnuti ništa nepredviđeno što će Vam poremetiti plan da vežbate.

Ujutru je metabolizam brži, tako da, ukoliko Vam je cilj da smršate – najbolje vreme za trening je pre doručka.

Odgovarajući tajming treniranja je veoma bitan, pa kombinacija treninga i zdrave ishrane je odlučujuća u procesu mršavljenja.

Bez obzira na cilj treniranja: mršavljenje, kondicija, snaga, dobar osećaj, da bi bilo dugoročno morate trening uskladiti sa ishranom koja Vam najviše prija.

Pre doručka se odvija proces razlaganja masnoće i dovoljne su laganije vežbe kako bi se postigao željeni efekat.

Kada vežbate praznog stomaka, telo sagoreva masti koje su uskladištene u telu, da bi dobilo energiju koja mu je potrebna.

Vežbanje ujutru pre doručka može da spreči nagomilavanje kilograma, i da potpomogne sagorevanje masti tokom dana. Metabolizam se pokreće ujutru i ostaje aktivan narednih 12 sati, zbog čega se lakše troše nagomilane masnoće u organizmu.

Ukoliko Vam je cilj ipak povećanje mišićne mase onda bi trening trebalo da odradite posle doručka.

 

Idealno-vreme-za-vecernji-trening

Večernji trening

Uglavnom je vežbanje uveče ono što većini najviše odgovara. I večernji treninzi imaju svojih prednosti.

Kada je u pitanju popodnevni trening idealno vreme je oko 18-19h. Ukoliko Vam je cilj definicija mišića onda je ovo pravo vreme za Vas. Uticaj treninga na mišiće je tada najveći, jer su oni snabdeveni kiseonikom.

Antistres svojstva vežbanja nakon radnog dana su glavna prednost večernjeg treninga. Hormoni neophodni za jačanje tela su na najvišem nivou u to vreme.

Treniranjem se oslobađaju kortizol i endorfin, što je sjajan način da smanjite nivo stresa u organizmu. Jedina negativna strana večernjeg treninga je ta što Vam može poremetiti san, pa je najbolje da sa treningom završite 2-3 sata pre spavanja.

 

Najbitnije je da počnete

Vežbanje treba da podstakne da se osećate dobro i da budete zdravi. Sasvim je individualno u koje doba dana ćete trenirati.

Dok neki više vole jutarnje trčanje, drugi to praktikuju posle posla. U oba slučaja dokle god ste dosledni i trenirate u kontinuitetu, efekti vežbanja će biti vidljivi.

Ipak, u zavisnosti od cilja koji ste postavili trening u određeno doba dana će Vam pomoći u postizanju istog.

Zaboravite na raznorazne dijete u borbi protiv suvišnih kilograma, već pravac na trening.

Izbalansiranim vežbanjem i zdravim režimom ishrane postićićete najbolje rezultate.

I ne zaboravite – loš trening je samo onaj koji se nije realizovao, a dobar trening je efikasan u bilo koje doba dana.

Podelite objavu:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 odgovora

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social Media

Najnovije na blogu

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Bez spama, šaljemo samo najinteresantnije objave.

Kategorije

Na temu

Povezane objave

Upala-mišića-simptomi-i-prevencija-lepa-i-pametna

Upala mišića simptomi i prevencija

Redovna fizička aktivnost je izuzetno bitna za celokupno funkcionisanje našeg organizma: na prvom mestu za zdravlje, psihičko stanje, fizički izgled, kondiciju… Benefiti redovnog treninga su

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Šaljemo obaveštenja o novim objavama

Magazin O Vama

Kontakt informacije

Redovno pratimo i odgovaramo na komentare.
Ukoliko imate neko pitanje koje nije za javno postavljanje ili za komentare, pišite nam na mail ili putem kontakt forme.

Find Us Here:

Pošaljite nam poruku