Lepa-i-pametna-lifestyle-blog-za-lepe-i-pametne-dame

Kondenz

kondenz-i-budj-na-zidovima-kako-se-resiti-toga

Zašto se stvara kondenz i buđ na zidovima?

Kondenz se javlja kao posledica loše toplotne izolacije prostorija u kući ili stanu, kao i neadekvatne ventilacije.

Vlaga se najčešće skuplja u ćoškovima sobe, kondenzacijom pare, čestim promenama temperature i slabom cirkulacijom vazduha.

Kako bi došlo do kondenzovanja vlage na nekoj površini potrebno je da ona bude hladnija od susedne.

Nastanak buđi, odnosno kondenzacija vlage zastupljene u vazduhu nastaje pretežno zimi zbog razlike između spoljašnje temperature zida i unutrašnje temperature u prostoriji koja se greje.

Buđ se javlja usled prisustva suvišne vlage u prostoriji, kao i hladne površine na zidovima i plafonima.

Vlaga u stanu može nastati kao posledica tuširanja, sušenja veša, zalivanja cveća, kuvanja, pa se najčešće uočava u kuhinji ili kupatilu.

Kondenz osim što ružno izgleda, štetna je i po zdravlje ljudi.

 

Kako ukloniti vlagu sa zidova?

Postoji više delotvornih i jednostavnih načina za uklanjanje suvišne vlage u stanu ili kući. Jedno od efektivnih rešenja za redukciju kondenza je apsorber vlage.

To je plastična kutija manjih dimenzija, koja apsorbuje prekomernu vlagu iz prostorije.

Jedno od najefikasnijih rešenja za sprečavanje nastanka vlage je StopKondenz, posebno ako je njena koncentracija veoma velika.

StopKondenz je termopremaz, koji sprečava da na obrađenom mestu nastane buđ. Ima karakteristiku da akumulira toplotu iz zagrejane prostorije, tako da je površina tretirana ovim termopremazom toplija do 5°C od one koja nije premazana.

Na premazanim delovima zida se više ne kondenzuje vlaga, jer to nisu više najhladnije površine, tako da StopKondenz onemogućuje stvaranje kondenza, tj buđi.

Za eliminisanje vlage sa zidova možete upotrebiti i 100%-tni alkohol, naprskajte ga na problematičnu površinu i ostavite da deluje.

U iste svrhe može se koristiti i 5%-tni rastvor hidrogena. Za saniranje buđi efikasni su i izbeljivač ili pasta od sode bikarbone i sirćeta.

 

Zaštita zidova od kondenza

Za zaštitu unutrašnjih površina i kao rešenje protiv kondenzacije i buđi može da se upotebi i Perma White, specijalna, akrilna boja za zidove na vodenoj bazi.

Neutralnog sastava Perma White sprečava nastanak vlage na premazanoj površini 5 godina, stvarajući vodoperivi, izdržljivi, završni sloj, koji trpi vlagu i odbija prljavštinu, što su i presudni uslovi za razvoj buđi.

Prečišćivači vazduha takođe imaju mogućnost sprečavanja nastanka vlage.

Kondenzacija je prelazak pare u tečno stanje. Kako biste sprečili pojavu kondenza u kuhinji ugradite aspirator, tako da prilikom kuvanja uključujete ventilaciju.

Da uopšte ne bi došlo do zasićenja vazduha vodenom parom, nephodno je da on struji i obnavlja se, preporučuje se redovno provetravanje prostorija, minimum 10 minuta dnevno.

 

Rešenje protiv kondenza

Rešenje protiv nastanka kondenza je ulaganje i u odgovarajući termoizolacioni sistem.

Neophodno je da zidovi ,,dišu”, da se omogući razmena vlage između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Kondenz nastaje zbog naglih promena temperature u stanu. Vazduh u stanu ili kući svakako sadrži određenu količinu vodene pare.

Da bi se vlaga u potpunosti eliminisala iz kuće ili stana potrebno je ustanoviti izvor i uzrok vlage.

Javlja se usled velike razlike između unutrašnje i spoljašnje temperature, posebno u toku grejne sezone. Topao vazduh (grejanje, kuvanje, tuširanje) dolazi u dodir sa hladnim površinama i nastaje kondenz, to se uglavnom uočava na prozorima. Ipak, uzrok kondenzacije nisu PVC prozori i njihove karakteristike.

U kućama i stanovima starogradnje bila je manja prisutnost kondenza nego što je to u novogradnji. Prozori su slabo dihtovali, pa je bilo stalne cirkulacije vazduha.Problem pojave buđi gotovo nije ni postojao.

S druge strane postojala je tendencija za pojačanim grejanjem. Radi uštede u energiji u savremenoj gradnji se ugrađuju kvalitetni PVC prozori sa sistemom provetravanja.

Da biste smanjili, a u znatnoj meri i izbegli pojavu kondenza poštujte ove ključne savete koje smo naveli.

Da li ste znali da i neke biljke imaju sposobnost da apsorbuju vlagu i na taj način potpomognu da se smanji kondenzacija?!

Podelite objavu:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 odgovora

  1. Pozdrav,
    Prije dve godine sam sagradio kucu sa podrumom koji je 2 m ispod povrsine zemljista sa hidroizolacijom sa ziftom, kondorom i stirodurom. Kad sam stavio fasadu i laminat, posle nekoliko nedelja se pojavila vlaga, mulj i neprijatan miris u podrumu koji se vremenom siri. Ima li koji strucnjak koji moze doci da pogleda kucu i nadje resenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social Media

Najnovije na blogu

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Bez spama, šaljemo samo najinteresantnije objave.

Kategorije

Na temu

Povezane objave

Zasto-se-laminat-podize-i-kako-odabrati-laminat-ili-parket

Zašto se laminat podiže?

U nedoumici ste da li odabrati laminat ili parket?! Renovirate kuću ili stan, ili se pak useljavate u nov životni prostor i razmatrate koje je

Venecijaneri-za-poslovni-ili-zivotni-prostor

Venecijaneri

Pokvareni venecijaneri – popravka ili zamena Za svaki poslovni ili životni prostor venecijaneri su vrlo važni. Oni imaju mnogostruku funkciju: dekorativnu i praktičnu. Otuda, popravka

IKEA-Kvalitet-i-inspiracija-u-vasem-domu

IKEA Kvalitet

Kompaniju IKEA osnovao je 1943. godine Ingvar Kamprad, sa samo 17 godina. U malom švedskom gradiću Älmhult, u kojem je osnovana IKEA, i danas se

Čišćenje-kuhinje-korak-po-korak-do-savršenstva

Čišćenje kuhinje

Da li je čišćenje kuće ikada zaista obavljeno? Kako najlakše očistiti kuhinju? Ne znam za Vas, ali meni je ponekad najteži deo nekog posla u

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Šaljemo obaveštenja o novim objavama

Magazin O Vama

Kontakt informacije

Redovno pratimo i odgovaramo na komentare.
Ukoliko imate neko pitanje koje nije za javno postavljanje ili za komentare, pišite nam na mail ili putem kontakt forme.

Find Us Here:

Pošaljite nam poruku