Lepa-i-pametna-lifestyle-blog-za-lepe-i-pametne-dame

Celulit

celulit-gel-krema

Šta je celulit? Da li ga se možete zauvek rešiti?

Prvo što bi trebalo da znate: celulit je potpuno normalna pojava i imaju ga žene svih veličina i oblika.

Neki tvrde da su kreme delotvorne u borbi protiv celulita, dok su drugi pre za skupe tretmane protiv celulita. Međutim, čudesni atentator na celulit još uvek nije otkriven. Celulit imaju čak i poznate ličnosti poput Jennifer Lopez i Kim Kardashian. Imaju ga ne samo punije žene, već i mršave, celulit pogađa čak i tinejdžerke.

Celulit se odnosi na naborani izgled kože kada se masno tkivo provlači kroz vlaknaste trake koje povezuju kožu sa mišićima.

celulit-masaza-maderoterapija-beograd
celulit-masaza-maderoterapija-beograd-cena

Zašto žene obolevaju od celulita više od muškaraca?

Struktura kolagena, glavnog proteina vezivnog tkiva, se razlikuje kod žena i muškaraca.

Celulit je stanje koje pogađa 90% žena i 10% muškaraca. Žene imaju tendenciju da ,,obole“ od celulita u području kolena, butina i zadnjice, jer u tim područjima imaju tri sloja masti, umesto jedan. Žene takođe imaju tri nivoa masti u predelu stomaka i tricepsa.
Kako se žene približavaju menopauzi, estrogen počinje da se smanjuje. Estrogen utiče na krvane sudove. Kada nivo estrogena počne da se smanjuje, smanjuje se i ciruklacija. Samim tim smanjuje se nivo kiseonika i hranljivih sastojaka u području butina i sl., kao i proizvodnja kolagena. Masne ćelije se povećavaju, počinju da ,,vire“ kroz kolagen i stvaraju tzv. ,,pomorandžinu koru“ poznatu kao celulit.
Uglavnom u periodu od 25. do 35. godine počinje da se pojavljuje celulit.
Još jedan od razloga zbog kojeg žene obolevaju od celulita ima veze sa alfa i beta adrenergičnim receptorima. Kada se stimulišu, alfa receptori će uzrokovati da masne ćelije proizvode masnoću i suženje krvnih sudova. Kada se stimulišu beta receptori oni razgrađuju masnoću, ubrzavaju puls i šire krvne sudove. Kod žena, na svaki beta receptor u butini postoji devet alfa receptora. Muškarci imaju jedan sloj masti u celom telu i odnos jedan prema jedan alfa i beta receptora.
Estrogen stvara masne ćelije, dok ih testosteron razgrađuje. Dakle, žensko telo je u osnovi genetski dizajnirano da bude mesto za razvoj celulita.

Zašto neke žene imaju više celulita od drugih?

Žene koje nemaju puno ili nimalo celulita jedu organsku hranu, neprestano se kreću, redovno treniraju. Mnoge žene nose redovno donje rublje sa lastišem preko zadnjice. Kad vidite linije gaćica, to prekida cirkulaciju – samo pomislite šta to čini Vašem telu. Celulit nije postao problem sve do 1970-ih i 1980-ih kada su se način ishrane, aktivnosti i donjeg rublja počeli menjati.

Da li dijeta ima uticaja na količinu celulita kod žena?

Dijeta igra ulogu u količini celulita. Npr. žene u Aziji doručkuju rezance- visokokalorični obrok, ali kada odu na posao sagore te kalorije. Nasuprot tome, mi pojedemo te kalorije, a zatim odemo na posao gde ceo dan sedimo za računarom. Zamislite one alfa receptore koji stvaraju masti.

Što se tiče ishrane, ako imate višak kilograma – mršavljenje će Vam svakako pomoći da smanjite celulit. Međutim, mršavljenje neće uvek eliminisati celulit. Rigorozne dijete će proizvesti samo kontra-efekat! To će zapravo uzrokovati da Vaše telo zadrži masnoću i može čak pogoršati izgled  celulita.

Dakle, sve je čitava biohemija. To je hormonska ravnoteža, trebalo bi da se hranite zdravo i da budete fizički aktivni. Sve je to više od toga da ne jedete masnoće i proste šećere. Jedna od najvećih zabluda o celulitu je da on pogađa samo gojazne ljude.

Režim zdrave, izbalansirane ishrane sa puno proteina, složenih ugljenih hidrata i zdravih masti će Vam pomoći u borbi protiv celulita, da održite vitku liniju, poboljšate svoje zdravlje i očistite organizam od toksina.

Celulit je sturkturno pitanje, pa gubitak kilograma može ili ne mora pomoći. Ponekad opuštena koža zbog gubitka kilograma zapravo čini celulit još primetnijim.

celulit-detoks-ishrana
vezbe-celulit-ishrana

Da li se vežbanjem reguliše celulit?

Vežbe kojie učvršćuju i zatežu mišiće i Vašu kožu pomoći će redukciji celulita. Nemojte se bazirati samo na kardio aktivnosti kako biste se rešili celulita. Trčanje, vožnje bicikla i brzo hodanje mogu da pomognu u skidanju celulita – preporuka je da uključite i vežbe snage (koji uključuje vežbe sa tegovina) u svoj plan vežbanja kako biste povećali tonus mišića i smanjili masne naslage, što će na kraju promeniti odnos mišića i masti.

Klasične vežbe poput čučnjeva i iskoraka su prilično dobre za skidanje celulita.

sagorevanje-celulita-mrsavljenje
celulit-trening-vezbanje-zdravlje

Koliko geni utiču na nivo celulita?

Postoji genetska predispozicija za pojavu celulita. Ali, to što imate genetsku komponentu, ne znači da je morate razvijati ako se hranite zdravo,  vežbate…

Da li anticelulit kreme zaista deluju?

Većina anticelulit krema deluje na masnoću, transportuju masti u mitohondije ćelija, da bi se koristile kao energija. Kreme s kofeinom pomoći će blokiranjem stvaranja masti od strane alfa receptora.

Mnoge žene praktikuju mezoterapiju ili injekcije homeopatskih ekstrakata, vitamina dizajniranih da smanje pojavu celulita.

Koji još tretmani postoje protiv celulita?

Postoje 3 komponenete celulita koje se mogu izlečiti: struktura kolagena, smanjenje masnoće i povećanje cirkulacije. Sve zavisi od stepena celulita koji imate. Postoje 4 stepena, u rasponu od 0-3: nula stepen nije vidljiv celulit, ako stegnete kožu i vidite teksturu nalik celulitu to je prvi stepen, drugi stepen je celulit vidljiv na nogama nekoga dok stoji. Treći stepen celulita tzv tvrdi celulit  je vrlo težak za lečenje, to je celulit koji je vidljiv i dok stojite i dok ležite.

Aparati za lečenje celulita rade na principu radio talasa, zasniva se na masaži kože, ,,usisava“ i ,,meša“ kožu, poboljšavajući cirkulaciju, toksini koji stvaraju celulit se oslobađaju, a toplota pomaže u razgradnji masti koja zaglađuje kožu. Mana ovakvih tretmana je što je potrebno 10-15 sesija da bi se videli rezultati, a kako biste održavali postignute rezultate morate ići bar jednom mesečno, nekoliko godina.

Tu su i laseri, injekcije hijalurona i plazme- mezoterapija, ultrazvučna kavitacija i operacije u borbi protiv celulita. Tretmani maderoterapije oklagijama su neizostavni u suzbijanju celulita.

Masaže za uklanjanje celulita je potrebno praktikovati redovno, masaža poboljšava cirkulaciju.

Zaključak

Ne možete skinuti tvrdi celulit samo kremom ili bilo kojim tretmanom, ako ne počnete da redovno vežbate i promenite ishranu iz korena! Dakle, redovno vežbanje uz zdravu i izbalansiranu ishranu su ključni u redukciji celulita, naravno u kombinaciji sa anti-celulit masažama, prirodnim gelom za celulit i još neke tretmane. Sve to može da Vam pomogne da se rešite celulita i uživate u svojoj novoj figuri.

Da li i Vi imate celulit? Koji način za skidanje celulita Vi praktikujete?

Podelite objavu:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social Media

Najnovije na blogu

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Bez spama, šaljemo samo najinteresantnije objave.

Kategorije

Na temu

Povezane objave

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Šaljemo obaveštenja o novim objavama

Magazin O Vama

Kontakt informacije

Redovno pratimo i odgovaramo na komentare.
Ukoliko imate neko pitanje koje nije za javno postavljanje ili za komentare, pišite nam na mail ili putem kontakt forme.

Find Us Here:

Pošaljite nam poruku