Lepa-i-pametna-lifestyle-blog-za-lepe-i-pametne-dame

Trudnoća – vodič kroz trudnoću

trudnoca-porodjaj

Upravljanje ranom trudnoćom

Saznali ste da ste trudni?! Čestitamo! Bez obzira skačete li od sreće, još uvek ste u šoku ili osećate mešavinu oboje – mi smo tu da Vas podržimo na svakom koraku i da Vam kratkim vodičem pomognemo u zdravoj trudnoći. Obavezno se smestite udobno, duboko udahnite i pustite nas da vas vodimo kroz rane dane i ceo proces trudnoće, savetima kako da trudnoću započnete i vodite najbolje i najzdravije moguće.

Umor, pospanost, stalne mučnine su sasvim normalno stanje u prvim nedeljama trudnoće.

trudnoca-trajanje-simptomi
vodic-za-roditelje

Saveti za zdravu trudnoću

Najpre izračunajte termin porođaja, na internetu postoji dosta sajtova sa kalkulatorom za izračunavanje termina porođaja. Svaki od njih funkcioniše na vrlo jednostavan način tako što ćete uneti datum- prvi dan- poslednje menstruacije i prosečnu dužinu Vašeg ciklusa. Želite da pratite razvoj Vaše bebe, zanima Vas šta dalje možete očekivati?! Kontaktirajte svog ginekologa, to će biti prvi pregled koji započinje Vašu brigu o trudnoći (antenatalna nega). Ginekolog će Vam dati kalendar datuma Vaših pregleda po nedeljama trudnoće.

Proverite koliko ste zdravi, izračunajte BMI – indeks telesne mase, koji će Vam pokazati koja je Vaša idealna težina. Važno je znati koliki je Vaš BMI kako biste mogli dobiti pravu negu tokom trudnoće i najbolje savete i podršku za zdravu trudnoću. Vaš BMI je parametar koja koristi Vašu visinu i težinu da bi pokazao da li je Vaša težiina u zdravom opsegu.

trudnoca-beba-mama
trudnoca-zdravlje-priprema-roditeljstvo

Za trudnice se izračunavanje BMI zasniva na težini pre trudnoće. Pri prvoj prenatalnoj poseti ginekolog će Vas izmeriti kako bi imao uvid u to da li Vam je potrebna dodatna nega tokom trudnoće. Skala BMI pokazuje stepen uhranjenosti, pa prema tome da li imate premalu težinu, zdravu težinu, prekomernu težinu ili ste pak gojazni.

Ako imate visok BMI (preko 25) pre trudnoće ili u ranoj trudnoći, to može uticati na Vaše zdravlje i na razvoj Vaše bebe. Što je Vaš BMI veći, to je veći rizik: visok krvni pritisak i preeklampsija, tromboza (krvni ugrušci), gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnoći). U tom slučaju ćete dodatno paziti tokom trudnoće da biste umanjili ove rizike i imali zdraviju trudnoću.

Ako je Vaš BMI veći od 30, trebalo bi da Vas upute dijetetičaru radi procene i saveta o zdravoj ishrani i vežbanju. Ako imate BMI preko 40, veći je rizik od komplikacija tokom porođaja. Zbog ovih rizika Vaš ginekolog će razgovaratie sa Vama o najsigurnijem načinu i mestu za porođaj.
Ako ste gojazni, ne znači uvek da će Vam trebati carski rez, ali verovatno je da ćete ga imati. Takođe se preporučuju: dodatni ultrazvučni pregledi za proveru razvoja bebe, testovi krvnog pritiska na svakom prenatalnom pregledu, test gestacijskog dijabetesa između 24-28 nedelja (ako je Vaš BMI veći od 40, možda ćete ovaj test obaviti ranije), procena rizika od tromboze (krvnih ugrušaka u nogama ili plućima) na prvom prenatalnom pregledu, koja će se pratiti tokom cele trudnoće. Možda će Vam trebati i injekcije heparina male molekularne težine da biste smanjili rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Ginekolog će Vam prepisati plan ishrane tokom trudnoće, kako ne biste nabacili previše kilograma. Saznaćete koliki bi trebalo da bude Vaš ciljni prirast u trudnoći, a zasniva se na Vašoj težini pre trudnoće. 

trudnoca-porodjaj-roditeljstvo
beba-mama-trudnoca-porodjaj

Alkohol i cigarete u trudnoći

Sad kad ste trudni, trebalo bi da napravite neke jednostavne promene u načinu života kako biste pomogli razvoju bebe.

Ukoliko ste pušač, sada je vreme da prestanete sa konzumacijom cigareta. Usredsredite se na bebu, radi sigurnije trudnoće.

Takođe, recite ,,zbogom“ alkoholu. Pijenje alkohola može naštetiti razvoju Vaše bebe i potpuno izbegavanje alkohola tokom trudnoće jedini je način da budete sigurni da je beba na sigurnom.

Fizička aktivnost u trudnoći

Hormoni u trudnoći mogu da Vas umore i uzrokuju stres, pa je važno odvojiti vreme za sebe da se opustite.

Vežbanje u trudnoći je sjajno za Vas i Vašu bebu, ali ne znači da morate da krenete sa treninzima u teretani. Svakodnevna šetnja sa prijateljem ili psom može biti odličan način da ostanete aktivni u trudnoći. Konsultujte se sa svojim ginekologom o bavljenju intenzivnijom fizičkom aktivnošću u trudnoći. Možete angažovati i ličnog trenera, koji će Vam napraviti plan vežbanja u trudnoći.

Nabavite vitamine, postoji nekoliko suplemenata koji su neophodni u trudnoći.

Ishrana u trudnoći

Pazite na određenu hranu: Važno je imati zdravu i uravnoteženu ishranu u trudnoći,  izbegavajte hranu koja sadrži puno šećera, soli i masti. Postoje i neke namirnice koje Vašu bebu izlažu riziku. Neka Vaša ishrana bude uravnotežena, zdrava, kako biste održavali nivo energije.

Ograničavanje unosa kofeina u trudnoći: Najbolje je što više ograničiti unos kofeina tokom trudnoće, jer je visok unos kofeina povezan sa komplikacijama u trudnoći. Kofein se nalazi u više od samog čaja i kafe. Na primer, da li ste znali da se krije u čokoladi?! Takođe, ako pijete energetska pića, ne zaboravite da proverite i količinu kofeina u njima. Savet je da ne uzimate više od 200mg kofeina dnevno, što je oko 2 šolje instant kafe.

Energetska pića i coca-cola takođe sadrže i puno šećera, pa je dobro ograničiti ih kao deo zdrave ishrane.

Čaj i kafa bez kofeina, voćni sok ili voda su dobar izbor ako ste navikli da pijete puno kofeinskih napitaka.

Znajte koji su lekovi bezbedni: razgovarajte sa svojim ginekologom pre uzimanja bilo kakvih lekova u trudnoći.

Neka sredstva protiv bolova uključuju kofein, čak i neke vrste paracetamola. Tablete koje kombinuju paracetamol i kofein se ne preporučuju.

zdrava-ishrana-trudnoca
trudnoca-zdravlje-ishrana

Svaka žena ima različita iskustva u toku trudnoće, normalno je da se ponekad osećate loše. Trudnoća može biti neodoljiva, mnogo je žena koje uživaju u ovom periodu svog života. Da li ste Vi spremni da budete roditelj, da li Vas trudnoća raduje?

 

Podelite objavu:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social Media

Najnovije na blogu

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Bez spama, šaljemo samo najinteresantnije objave.

Kategorije

Na temu

Povezane objave

Budite u toku

Prijavite se na našu listu za novosti

Šaljemo obaveštenja o novim objavama

Magazin O Vama

Kontakt informacije

Redovno pratimo i odgovaramo na komentare.
Ukoliko imate neko pitanje koje nije za javno postavljanje ili za komentare, pišite nam na mail ili putem kontakt forme.

Find Us Here:

Pošaljite nam poruku